Workshop Barry Callebaut
Op dinsdag 16 april waren wij te gast bij Barry Callebaut in Zundert.
Wij werden op enthousiaste wijze ontvangen door de heren Ton Jongejan en Jos Heijboer.
Onder het genot van een kopje koffie werd een film vertoond over de oorsprong van de cacaoboon.
Van het plukken van de cacaoboon tot de verwerking ervan.
Na de interessante film gingen wij naar de workshopruimte waar de heer Ton Jongejan ons vertelde wat het programma voor deze dag was.
Hij begon met een demonstratie van hoe word de massa voor chocolade gemaakt en liet ook een ruwe cacaoboon zien.
Hij liet ons zien hoe je bonbons moet maken met een limoen smaak.
Hier na mochten wij ook deze bonbons gaan maken.
Wij kregen een mal met 28 ronde uitsparingen en met een kwastje moesten wij met geel poeder de mallen besprenkelen en daarna met een limoen mengsel daarna afvullen met melkchocolade, wat nog een hele tour was om niet te veel te knoeien.
Hierna gingen wij naar de ruimte ernaast voor de lunchpauze.
Wij lieten ons de belegde broodjes goed smaken.
Na de lunch gingen wij weer terug naar de workshopruimte en moesten wij een Paasei gaan maken.
Wij kregen een mal met twee helften voor het ei en met een cornetje garneren met zowel pure als yoghurt chocolade.
Hierna moest het opstijven en daarna afvullen met chocolade, de overtollige chocolade moesten wij eruit laten lopen terug in de machine waar de chocolade op temperatuur gehouden werd.
Vervolgens moest het in de koelkast afkoelen.
Na een tijdje was de massa in het ei hard en kon het uit het ei uit de mal gehaald worden.
Vervolgens moesten de twee helften aan elkaar gemaakt worden door een van de helften even op een warmplaatje te houden om ze daarna aan elkaar te laten hechten.
Ook mochten wij nog anderen bonbons maken in een mal met 24 uitsparingen en die werden gevuld met een cornetje met melk of pure chocolade.
Tot slot van deze geweldige chocolade workshop mochten wij op een goudkleurig kartonnetje nog een beetje chocolade spuiten om het Paasei vast te kunnen zetten.
Wij kregen een kartonnen gebaksdoos om onze gemaakte creaties in te doen om deze mee te nemen,
Na de nodige dankwoorden over en weer kwam aan deze geweldige inspirerende en gezellige chocolade workshop een einde.
Wij danken iedereen die deze dag zo tot een succes gemaakt hebben!!
De notulist