Op 18 maart waren we te gast bij Paddenstoelenrijk te Rossum.

We waren om 1530 uur welkom op locatie  Paddenstoelenrijk waar John en Huub al in touw waren om de middag goed te laten verlopen.
De ontvangst ging gepaard met koffie en thee met de Petit fours van onze patissier Jan.
Daarna opende de voorzitter de bijeenkomst en gaf het woord aan de gastheer Geert Jan de Rijk.
Deze man kon praten als Brugman, zeer gedreven in zijn vak als paddenstoelen kweker,vol humor en passie, waar van wij  van konden smullen.( Ik dacht man zo dadelijk zitten je tanden los van het praten)
Hij vertelde over het bestaan van zijn bedrijf,15 jaar geleden begonnen met het telen van paddenstoelen maar zonder chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen.
Hij teelt op hout(houtsnippers) of te wel substraten en compost in plastic zakken van 20 bij 30 cm. met daarin een satéstokje met daaraan het grondbeginsel voor de schimmels.
Daarna begon de rondleiding van het bedrijf, met in een grote cel voorzien van de hoeveelheid water en warmte en de hoeveelheid paddenstoelen zoals: Shiitakes, Beukenzwammen, Nameco, Koraalzwammen, Pompomblanc, Maitake, Amandelpaddenstoel, Anijspaddenstoel en nog veel meer soorten.

Daarna gingen we naar de afdeling waar ze geplukt kunnen worden, dat was ook een fraai gezicht al die soorten die uit de plastic zak groeien.

Na de rondleiding was het tijd om een glaasje te drinken, voordat we de paddenstoelen konden proeven.
Daar had John een salade gemaakt met noten en een dressing met daarbij de Pioppinopaddenstoel in bierbeslag gebakken, daarna een omelet met koraalzwam en Pompomblanc, gevolgd door een risotto met 5 soorten paddenstoelen en Parmezaanse kaas en enkele cresssoorten.
Na voorzien te zijn van het eten en onze gekraakte hersens, dankte de voorzitter Geert Jan de Rijk en wenste hem veel succes toe met zijn bedrijf.

Dit was een mooi drieluik buffels slakken en nu paddenstoelen, ze hadden veel overeen komsten.

Max Pittens