Excursie Den Eelder zuivelboerderij

Op maandag 21 maart waren wij te gast op Zuivelboerderij Den Eelder in Well.
Wij werden gastvrij ontvangen door de boerenzoon Willem van der Schans met koffie / thee en een snee peperkoek.
Na een kennismakingsronde vertelt Willem zo het een en ander over het bedrijf, hier volgt een relaas uit zijn verhaal:

In 1981 zijn Ernst en Jacomine getrouwd en toen werden ze samen boer en boerin. Door een bedrijfsverplaatsing in 1983 naar de huidige locatie ontstond ook de nieuwe naam: ‘Den Eelder’. Dit is afgeleid van de oude naam van de grond waar de boerderij op staat: ‘ezelaars-grond’. De bodem is (vanwege de vele klei) nauwelijks geschikt om wat op te telen, behalve gras. Vandaar dat het alleen passend was voor ezeltjes (‘eeldertjes’ in de volksmond).

Voor Den Eelder was het goede gras een uitkomst. Dit is immers het perfecte voer voor gezonde koeien en dus voor lekkere melk. En daar lieten Ernst en Jacomine het niet bij. Vanuit hun passie om een mooi product te maken zijn ze gaan nadenken hoe ze van hun melk andere producten konden gaan maken. In 1990 zijn ze begonnen met het bouwen van een kleine zuivelbereidingsruimte op de boerderij. Daar zijn ze zelf begonnen met het maken van karnemelk en yoghurt; later ook vla, toetjes en roomboter.

Den Eelder is een echt familiebedrijf, waarvan het kloppende hart wordt gevormd door de familie Van der Schans. Een hecht gezin, misschien juist wel omdat ze elkaar de ruimte geven om zichzelf te zijn. Vanuit hun eigen kracht draagt zo iedereen zijn steentje bij aan Den Eelder. Weet je wat? Maak alvast even kennis

Den Eelder is een boerderij en zuivelmakerij ineen. Een echt familiebedrijf in de breedste zin van het woord. Onze koeien maken voor ons namelijk net zo goed deel uit van onze familie. Het zijn allemaal zwartbonters, een koeienras dat geliefd is om zijn melk. En we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat zij het goed hebben. Want hoe blijer de koe, hoe beter de melk.

Het aantal melkkoeien is 700 en 350 kalfjes. Er werken 25 personen in de zuivelmakerij.
Er komt regelmatig een joodse rabbijn ter controle als er koosjere melkproducten verwerkt en verpakt moeten worden.

Na een rondgang over het gigantische kregen wij een koeltasje uitgereikt met daarin diverse zuivelproducten van Den Eelder.

Zo kwam er aan deze interessante en leerzame middag een einde.

Met dank aan Willem van der Schans aan iedereen die deze middag tot een succes heeft gemaakt..

De notulist.