Waterbuffels uit Son en Breugel.

Maandag 24 april waren we te gast bij de Stoerderij van Arjan Swinkels.
Nadat Jasper de middag heeft geopend en Geert een aspirant lid werkzaam bij de Berckelhof heeft verwelkomd geeft hij het woord aan Arjan.
Hij verteld ons vandaag bij te praten over zijn Stoerderij.
We zitten bij elkaar inde stal die niks aan nostalgie te wensen overlaat (verschillende koks zijn erg onder de indruk van deze locatie).
Onder het genot van een bak koffie verteld Arjan over zijn keuze om te werken met Waterbuffels.
Toen in de jaren 90 gestopt werd met het koeienbedrijf na 2 generaties werd de boerderij en de grond verhuurd.
Melkquotum verkocht en er werd gedacht aan een woonbestemming voor deze boerderij.
Kleinzoon Arjan die een studie aan de hoge school had gedaan in de richting sport ging na een rondreis door Europa zijn droom achterna.
Niet meegaan in schaalvergroting maar bijzonder zijn!
Melk leveren van de koe kan iedereen dacht Arjan.
Ik moet het zoeken in wat anders en na het overwegen van het houden van  geiten begon hij in 2009 met 8 kalfjes en 1 stier Harley Davidson koeien de Waterbuffels.
Inmiddels heeft hij er 56 en vervolgt zijn verhaal over de historie van dit rund.
We kennen 3 soorten Waterbuffels, de Aziatische (Karbouw)met name gebruikt als werkdier (ploegen) in de rijstteelt.
De Afrikaanse die in het wild leeft en het sterkste dier op aarde blijkt te zijn.
Op de Beekse bergen hebben ze geleefd in het wild maar na het doden van collega dieren zijn ze apart gezet.
De Europese Buffel die met name voor de melk wordt gebruikt.
In Italië groot geworden met zijn Mozzarella.
Deze Europese soort heeft Arjan ook.
De melkproducten van de Buffel wordt door hem gemaakt en verkocht voor melk, boter, ijs en yoghurt.
Deze melk heeft een hoger vet gehalte 8-10% en eiwit gehalte 5-6% dan de koe melk.
Het unieke is dat deze beesten jaarrond buiten leven.
De kalveren drinken 3 maanden bij hun moeder, hij gebruikt geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen op het land.
Verder eten ze zoveel mogelijk gras en hooi en voert hij wat brokken bij maar geen maïs. Immers deze beesten zijn grazers.
Verhouding van melk leveranties in de markt is 80% koemelk,4% geit en 12% buffelmelk.
De buffel geeft per dag een 10 l melk wat een kwart is van wat de koe kan geven.

Hierna lopen we naar buiten om te gaan kijken op het landgoed van Natuur beheer waar de grazers te zien zijn.
Hij verteld over zijn beesten al zijn het zijn eigen kinderen.
De Buffels hebben ook allemaal een naam en luisteren ook naar zijn roepen.
Overigens zijn de namen via Crowdfunding tot stand gekomen.
De beesten zijn erg indrukwekkend met name door de zwarte kleur en de grootheid van het beest.
De indrukwekkende hoorns doen de rest.
De hoorns,  in tegenstelling tot de andere gehoornde dieren bij ons, naar achteren waardoor ze niet blijven haken in de takken.
Ook kan hij hierdoor zich beter verdedigen tegen aanvallen van zijn natuurlijke vijand de leeuw die gewoon is beesten achter in  hun nek te pakken.

De proeverij is aangebroken en we proeven de buffelproducten naast de koe producten van Campina.
We laten het ons smaken en zien met name dat de buffel producten echt wit van kleur, puur en voller van smaak zijn.
De producten die we proeven zijn melk, yoghurt (Lekker dik van de buffel), mozzarella, boter en vanille roomijs.
Deze producten verkoopt Arjan ook aan huis en bij verschillende andere verkooppunten als de Genneper Hoeve in Eindhoven.
Deze leuke en interessante Brabantse middag wordt onder dank van Jasper afgesloten .
De leden keren voldaan terug naar huis met meer kennis van een “onbekend product” zuivelproducten van de Waterbuffel uit het eigen Brabant.

Kees van Veldhoven