Excursie Slow Escargots 

Maandag 29 Mei waren we te gast bij slakkenkwekerij Slow Escargots van Lennard ter Hall.
Deze keer mochten we op bezoek in het rustige Nieuwaal bij Zaltbommel.
Hier kweekt Lennard ter Hall op een biologische en natuurgetrouwe wijze escargots voor particulieren, horeca en kleine groothandels.

Het begon allemaal 10 jaar geleden, Lennard werd via een programma op de BCC getriggerd om eens het roer cq zijn leven helemaal om te gooien, hier zag hij dat iemand een hele ander slag ging maken in zijn leven.
Hij gaf zijn baan op en ging slakken kweken. Lennard woonde toen zelf in Vianen maar wilde een huisje kopen en deze in stappen op te knappen.
Dit gebeurde 8 jaar geleden.
Na zoeken kwam hij in de Bommelwaard terecht en vond hier zijn huisje.
De Bommelwaard staat bekend door de vele bedrijven die van alles verbouwen mbt. aardappelen, groente en fruit ed.
Hij was jaloers en ging zelf ook bedenken wat. Toen kwam 5 jaar gelden hij op t idee na die BCC uitzending waardoor Lennard getriggerd werd om ook slakken te gaan kweken.
Via Google lukte dit niet, dus hij ging in Duitsland, België en Frankrijk bedrijven bezoeken die dit al deden.
Deze bedrijven waren zo groot dat het niet te overzien was.
Er zijn 200 soorten slakken die eetbaar zijn.
Lennard wilde de Rolls Roys onder de slakken genoemd de gros gris en de petit gris. De wijngaardslak, voor ons de bekendste soort werd het niet, hij wilde de beste en deze hadden een kalkrijke grond en veel zon nodig en dat heb je niet in de Bommelwaard , daar is alles klei.
Wat hij wel wilde was een bedrijfje dat te overzien was, hij wilde niet in het groot denken maar klein bedrijfje wat hij zelf kon runnen met zijn vrouw.
Lennard  begon met een tunnelkas 5 jaar geleden van 160 m2 en kocht in Bretagne 10 kg van deze escargots en hiermee ging hij aan de slag.
Na maanden wachten kwam er een explosie van kleine escargots en zo is hij begonnen.
Er zijn vele hobbels en obstakels geweest tot de kwekerij die hij vandaag de dag nu is.
Voorbeelden zijn dat slakken ook een winterslaap hebben , wat voor eten lusten ze graag, hoe kan ik het hele jaar bv slakken kan leveren. Dit proces heeft zeker  5 jaar geduurd tot de biologische kwekerij die hij nu is. 3 jaar geleden kwam hij er achter om toch een groter kas te kopen om zo aan de vraag te kunnen voldoen.
Ook dit ging niet zomaar.
Via een crowd/funding heeft hij deze kunnen kopen.
De natuur als uitgangspunt om de slakken te kweken. Alles wat deze slakken krijgen is vers,  zoals groenten en kruiden.
Daardoor houden ze hormoonvoer, pesticiden en antibiotica buiten de deur.
Samen met zijn vrouw werken ze samen in deze kwekerij.
Elke week gaan er 50 tot 60 kg verse slakken de deur uit naar vele bekende bedrijven.
Diverse topkoks kopen bij Lennard graag de slakken.

Na dit mooie verhaal hebben we eerst een door John bereide amuse de slakken op een lekkere wijze bereid mogen proeven.
Hierna zijn we  de kassen in gegaan waar Lennard met veel enthousiasme uitleg gaf over zijn kwekerij.
Hierna zijn we lekker buiten aan een hele grote picknick tafel gaan zitten en vele andere gerechten zijn gaan proeven.
Bv een romige kerriesoep met escargots, taugé en bosui.
Daarna kregen we een pasta salade met escargots geserveerd en Lennard serveerde zijn specialiteit escargotshuisjes gevuld met een eigen kruidenboter en escargots gegratineerd onder de salamander. De escargots die Lennard verkoop worden ontnuchterd en gespoeld. Hij verkoopt de escargots levend of gegaard.
Wil je alles lezen en zien dan ga je naar zijn website:  www.slowescargots.nl.
En aan alles komt een einde, zowaar ook aan deze dag, maar we mogen terug kijken op een zeer interessante middag waar een iemand zijn droom heeft waar gemaakt door doorzettingsvermogen en een mooi product op de markt heeft gezet.
Biologische en natuurgetrouwe escargots.
Groet Geert