Maandag 18 november was het zover.
Met de leden van de KOB naar Lieshout voor een rondleiding en proeverij bij Bavaria.
Om half twee werden we in het Brouwerijcafé ontvangen met koffie en een worstenbroodje.
We werden welkom geheten door Wouter, onze tour guide van deze dag.
Na een beknopte uitleg over wat ons te wachten stond deze dag, gingen we voorzien van een proefglaasje naar het treintje.
Dit treintje zou ons vervoeren over het terrein van Bavaria naar de verschillende processen van het bierbrouwen.
Na de eerste stop ging het helaas mis, het treintje startte niet meer.
Te voet verder dus deze tour. Er werd ons verteld dat we tussen de “Heineken groene” lijnen moesten lopen i.v.m. onze eigen veiligheid.
Chauffeurs kunnen dan rekening houden met de wandelaars op het terrein. Wel jammer dat ze bij Bavaria de concurrent zo benoemen.

We zijn aangekomen bij de mouterij. Hier wordt gerst geweekt in water waarna het in warme kamers kan gaan ontkiemen.
Dit ontkiemen is nodig om een enzym te vormen dat in staat is zetmeel om te zetten in suikers (Deze suikers zorgen later in het proces dat er alcohol en koolzuurgas gevormd kunnen worden).
Om het kiemproces te stoppen worden de graankorrels op hoge temperatuur gedroogd.
Hoe hoger de temperatuur hoe donkerder de kleur van de graankorrels.
De kleur is bepalend voor de kleur van het bier. Tijdens de tour hebben we de verschillende kleuren graankorrels kunnen proeven. Hoe donkerder hoe zoeter.

Na het mouten komt het maischen, dit is het vermalen van mout.
Het mout gaat naar ketels en wordt gemengd met warm water zodat er een “beslag” vormt.
In dit beslag worden de enzymen weer actief en breken het aanwezige zetmeel verder af tot suikers.
Na het omzetten van alle zetmeel wordt de vloeistof gefilterd op het kaf van de gerst.
De vloeistof die dan ontstaat wordt Wort genoemd.
Deze Wort hebben we ook mogen proeven in onze vooraf gekregen proefglaasjes.
De Wort was lauw en erg zoet. Schijnt erg gezond te zijn, maar persoonlijk vond ik het niet te drinken. De Wort gaat naar de brouwketel waar het aan de kook wordt gebracht.
Dan wordt de Hop toegevoegd om het bier zijn kenmerkende smaak te geven.
Na het koken moet het bier zo snel mogelijk worden afgekoeld om te gisten.

Vervolgens vindt de vergisting plaats. Als het bier bij kamertemperatuur wordt vergist, dan noemt men dit hoge gisting.
Bij een lagere temperatuur vergisten noemt men lage gisting. Tijdens de gisting worden de suikers omgezet in alcohol en koolzuurgas. Onze proefglaasjes kwamen weer van pas, want ook dit mochten we weer proeven. Het brouwproces is nu compleet en het bier hoeft nu alleen nog te rijpen.

De tour ging verder naar de bottelarij. D.m.v. een virtual reality-bril kregen we virtueel een rondleiding door de bottelarij. Erg leuk en ook erg van deze tijd. Na deze ervaring zijn we terug gewandeld naar het brouwerij café, het treintje deed het tenslotte niet.

Onder het genot van een drankje en een bitterbal werd er al volop nagepraat over deze inspirerende middag. Na het eerste drankje hebben de liefhebbers nog meegedaan aan een bierproeverij. Bij ieder biertje kregen we uitleg van wouter, over wat we dronken en van welke brouwerij. Erg leuk en vooral ook lekker. We hebben een zuur biertje, een herfstbok, een zwaar blond en een fruitig biertje geproefd. Dit alles onder het genot van een borrelplank vol lekkers.

Al met al hebben we weer een geslaagde middag gehad.
Iedereen bedankt voor de gezelligheid en het bestuur voor het organiseren van deze dag.
Cindy Toelen