Verslag KOB 20 mei bij Daily Fresh Food

Op maandag 20 mei waren we te gast bij Daily Fresh Food Farm en Daily Fresh Food.

Als eerste gingen we naar de farm bij de familie Pijls in Oirsbeek.

We werden gastvrij ontvangen bij de boerderij van Maurice Pijls die hij al 15 jaar runt samen met zijn vrouw, hij is daarnaast ook fulltime slager en afdelingsmanager bij DFF.
Thuis op de boerderij heeft hij 300 runderen, allemaal stieren.
De boerderij heeft het 2 sterren beter leven keurmerk van de dierenbescherming / partij voor de Dieren.
Er is weinig uitval door ziekte, de runderen krijgen in Frankrijk een griepinenting.
De dierenarts komt 4 keer per jaar op de boerderij om de runderen te controleren

Maurice heeft twee soorten runderen in zijn stal, namelijk Limousin- en Parthenaise runderen.

De stieren spenen tot 8 maanden bij de moeder ze wegen dan rond de 350 kg.
De runderen komen vanuit Frankrijk naar de boer.

De koeien staan in een zogenoemde potstal, op de laag stro wordt regelmatig nieuwe stro gegooid. Zo blijven de runderen schoon en hebben ze een warm en comfortabel bed.
Met het stro bemest hij weer het land. Het voer moet binnen een straal van 10 km van de boerderij gehaald worden.

De runderen krijgen als voeder: bierborstel, maismengsel, perspulp (bieten zonder suiker), hooi/stro en brokken.
De onderverdeling in voer is 95% ruw voer en 5% krachtvoer( brokken met vitamine en mineralen) 80 % van de dag is het rund bezig met herkauwen.

Na 2 jaar zijn ze slachtrijp, de runderen zijn dan 16 maanden bij de boer geweest, ze wegen dan 1000kg, na de slacht hangen ze nog een week in het slachthuis om te besterven.
Na de slacht blijft er 68% vlees over. De huid wordt verkocht, daar maken ze leer van.

Het komt niet vaak voor dat de veehouder die de dieren grootbrengt, ze ook zelf uitbeent en verwerkt.

Maurice kan boeiend en met veel enthousiasme over de runderen vertellen.
Elke maand is er een open dag op de boerderij.

Na de rondleiding vertrokken we richting DFF.

Hier werden we opnieuw gastvrij ontvangen, na een korte uitleg en een power point presentatie over het bedrijf met de slogan “better food-better life”, gingen we naar de slagerij waar Maurice een demonstratie gaf van het uitbenen van het rund.

Het voorkwartier is het lekkerst, de schouder, nek en borst.
De ossenhaas, ook wel tournedos genoemd wordt gesneden uit de lende van het rund.
Hij gaat als een speer en heeft het rund zo in stukje op de werkbank liggen.

Hierna worden we in twee groepen opgesplitst en maken een ronde langs alle afdelingen, de groenten, vis, diepvries en DKW (Plus supermarkt). Ook krijgen we uitleg over sous-vide proces, dit gebeurt in een autoclaaf. Sous-vide is het Franse woord voor vacuüm.
Je verpakt etenswaren in speciale zak die je verwarmt in een waterbad.
Vanwege de lage temperatuur en omdat de producten in de vacuümverpakking zitten, blijft het vocht, marinade en de voedingsstoffen in de verpakking, dus in het product zitten.
De sous-vide producten hebben een langere THT.

Na de rondleiding in het bedrijf worden we uitgenodigd in de demonstratie keuken / proeflokaal van DFF. Hier werden we verwend met 5 heerlijke gerechtjes.

*Aperitief:

Amuse plank

Brood, boter, tapenade en heerlijke zoete olijven

*Voorgerecht:

Zacht gegaarde Schotse zalm met koriandercrème en saffraan couscous

*Tussengerecht:

Klassieke aspergesoep van groene en witte asperges met Hollandse garnalen

*Hoofdgerecht:

Limburgse asperges met Duroc varkenswang met portjus, grotten ham en dragonpuree

*Nagerecht:

Aardbeientiramisu met krokante witte chocolade

Het was heerlijk en we hebben genoten van een leuke en inspirerende dag

Bij het afscheid werden we nog verwend met een goodiebag en een mooie groepsfoto.
Ans Roefs